INSCHRIJVEN
INSCHRIJVEN

Iedereen heeft wel eens een vraag rond opvroeden. Iets waar je tegenaan loopt, waarvan je niet weet hoe je het kunt aanpakken. Psycholoog, schrijver en opvoedkundige Tischa Neve maakt een wekelijkse podcast over zeer diverse opvoedvragen. Inmiddels zijn er al zo'n 30 podcasts beschikbaar. Een paar voorbeelden: 

• Mijn kinderen maken onderling veel ruzie hoe kan ik dat oplossen?

• Mijn kind accepteert geen nee en heeft een lage frustratietolerantie.

• Mijn kind is snel overprikkeld en kan dan behoorlijk door het lint gaan.

• Mijn kind eet slecht, ze wil snel van tafel en heeft gewoon geen interesse in eten.

• Mijn faalangstige zoon krijgt een paniekaanval in aanloop naar een toets.

Voor de luisteraar betekent dit herkenbare situaties en vele handige tips van een professional, waardoor opvoeden net een stukje leuker en makkelijker wordt. Het unieke aan deze opvoedpodcast is dat je de ouders zélf aan het woord hoort, in plaats van alleen maar deskundigen. Dat zorgt voor herkenning, geloofwaardigheid, en soms zelfs troost.  Via de website www.evenovermijnkind.nl kan iedereen ook zelf opvoedvragen insturen. 

Bij deze de link naar de podcast, voor degene die dit interessant vindt. 

Spotify: klik hier
Apple podcast: klik hier

Het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken, wordt twee jaar uitgesteld en gaat pas in 2027 in. Het lukt de sector niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang nog verder zal stijgen. Dat zal voor het kabinet waarschijnlijk ook leiden tot een veel te hoge prijs voor de opvang, is de vrees.

Een zorgvuldige invoering van het nieuwe stelsel is cruciaal voor zowel de ouders, de sector, als de uitvoerders, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Dat is volgens haar ook een les uit de toeslagenaffaire.

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de wijzigingen in de kinderopvang in 2025 in zouden gaan. Het uitstel is een tegenvaller voor ouders, maar betekent een financiële meevaller voor het kabinet, dat voor het eerst in lange tijd op zoek is naar mogelijkheden om te bezuinigen. Het plan was dat de overheid bijna alle kosten voor de opvang voor zijn rekening zou nemen.

Inkomensafhankelijke toeslag wel omhoog

De inkomensafhankelijke toeslag die ouders krijgen voor de opvang gaat in 2025 en 2026 wel omhoog, al moeten de details van die maatregel nog worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de vraag naar opvang daardoor zo geleidelijk stijgt dat de sector het kan bijhouden. Vanaf 2027 gaat de toeslag dan niet meer naar de ouders, maar direct naar de opvangorganisatie.



Na jaren zoeken, vonden we in 2022 een geschikt pand voor een nieuw kinderdagverblijf in Schaesberg. Een pand en locatie waar we meteen verliefd op waren. Een plekje met een mooie grote tuin, met een enorme lichtinval en volop mogelijkheden voor een babygroep en peutergroep. De verbouwing kon vrij snel beginnen, maar we moesten toch een aantal maanden geduld hebben.

En nu is het dan eindelijk zover! Kinderdagverblijf Kinderrijk is klaar en vandaag openen we onze deuren. Het is nog veel mooier geworden dan we hadden durven dromen. Het is groot, het is er heerlijk licht, de inrichting met hout en wit is prachtig en er staat een top team te trappelen om aan de slag te gaan. We wensen alle kinderen onwijs veel plezier en ontwikkeling bij KDV Kinderrijk!

Alle kinderen die een speen hebben ervaren dit als fijn. Het is een soort veiligheid en geruststelling op momenten dat ze ziek zijn, gaan slapen of als er veranderingen zijn. En toch komt er een moment dat je als ouder de speen graag weg wilt doen.

Tot 1,5 jaar hebben kinderen nog een zuigbehoefte, waarbij de speen een echte functie heeft. Daarna gaat deze functie over in veiligheid en geruststelling. Het kind wordt dan afhankelijk van de speen om zich veilig te voelen of troost te krijgen.

Het kind is zich niet bewust van de gevolgen op de lange termijn, bijvoorbeeld slappe mondmotoriek, verkeerde tandenstand of onverstaanbaar spreken. Daarvoor hebben ze onze hulp nodig! Wij kunnen ze leren dat ze ook zonder speen veiligheid en troost kunnen hebben door dit te halen uit onze nabijheid of vanuit hun eigen kracht. We onderschatten hoeveel kleintjes al aan kunnen en hoeveel ze kunnen leren.

Maar het is zo moeilijk en zielig om de speen te ontnemen...
Zo zal het zeker voelen en ook alle ouders die het kind de speen willen afleren, lopen hier tegenaan. Maar uit de praktijk zijn veelgemaakte opmerkingen van ouders waarvan de kinderen de speen niet meer hebben: 'hij heeft heel even wakker gelegen, maar is snel in slaap gevallen', 'als ik had geweten dat het zo makkelijk ging, dan had ik het veel eerder gedaan' en 'ik zie echt dat de tanden rechter gaan staan en dat ze beter is gaan praten'.

Hoe doe je dit dan als ouder?
Het allerbelangrijkste is dat je, als ouder, er volledig achterstaat en niet twijfelt. Kinderen voelen wanneer je twijfelt en dan zijn zij zelf ook niet overtuigd.

Ben je er klaar voor om de speen weg te doen?
Lees dan hoe je dit makkelijk en snel samenwerking met jouw peuteropvang of kinderdagverblijf kunt doen:

Het makkelijkste is om dit in 1x af te leren. Ga samen met jouw kind alle spenen op de post doen. Bespreek met je kind naar wie de speen wordt opgestuurd (denk aan een favoriet figuur uit een tekenfilm). Verzamel vervolgens alle spenen en stop ze in een envelop (schrijf op de envelop de naam van het favoriete figuur met het adres van de peuteropvang of het kinderdagverblijf). Ga daarna samen met je kind naar de brievenbus. Doordat de speen echt weg is, kun je als ouder aangeven dat de postbode deze heeft meegenomen. Wat heel erg helpt is dat je de speen echt niet meer hebt en dat je kind ook weet dat je de speen niet meer terug kunt geven.

Doe dit bij voorkeur in een weekend, want het kind kan hierdoor een nachtje minder goed slapen. De peuteropvang of het kinderdagverblijf ontvangt de speen en zorgt ervoor dat ze een leuk kaartje van het favoriete figuur van je kind in de tas doen. Dit kun je dan voorlezen.



Kinderen groeien als kool. Het ene moment breng je je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Het volgende moment is je baby uitgegroeid tot een bijdehante kleuter die naar de basisschool gaat. De overgang van het kinderdagverblijf naar de basisschool is spannend, maar met deze tips zorg je voor een soepele overgang.

Wennen op de basisschool

Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind op de meeste basisscholen een aantal (halve) dagen komen wennen. Maak daar vooral gebruik van. Zo leert je kind de juf of meester en de andere kinderen alvast kennen en maakt hij of zij kennis met het dagritme op de basisschool. De ervaringen die je kind tijdens de wendagen heeft opgedaan kun je weer gebruiken om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag. Bijvoorbeeld: ‘’Morgen ga je naar school, weet je nog met Juf Emma? Misschien mag je wel weer in de zandbak spelen, net als tijdens de wenochtend. De kinderen waarmee je hebt gespeeld, zijn er vast ook allemaal weer.’’

Stimuleer zelfstandigheid

Op de basisschool moet je kind een hoop dingen ‘zelluf doen’. Zelfstandig naar de wc. Zelfstandig kleding en schoenen aan- en uittrekken. Zelfstandig opruimen. Op het kinderdagverblijf besteden wij hier aandacht aan. Maar het is natuurlijk altijd goed om het thuis ook te oefenen.

Vertel en lees voor over ‘de grote school’

Er zijn genoeg leuke boekjes die uitleg geven over de basisschool, zoals ‘Hoera, ik ga naar de basisschool!’ van Ingrid Barnhoorn-Mathijssen, ‘Bobbi gaat naar school’ van Monica Maas en ‘Hoi, naar school!’ van Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Vertel je kind daarnaast wat hij of zij kan verwachten op de basisschool. Hoe ziet een schooldag er ongeveer uit? Wie komt je ophalen van school? Zitten er bekenden in de klas? Stel ook vragen aan je kind. Vindt hij of zij het spannend of juist heel leuk?

Samen oefenen

Oefening baart kunst! Dus oefen, als je kind dit leuk vindt en wil, de dingen die je kind in de kleuterklas gaat leren alvast thuis. Denk aan kleuren, getallen en woorden. Maar ook aan het herkennen van vormen, knippen, lijnen trekken, op de beurt wachten en de handen wassen na een toiletbezoek.  

Schoolspullen kopen

De overstap naar de basisschool is een goede reden om samen met je kind op pad te gaan om schoolspullen te kopen. Een (nieuwe) tas, broodtrommel, drinkbeker, gymspullen. Maak er een leuk uitje van!

Dit doen we bij Flow kinderopvang

Ook op onze kinderdagverblijven helpen we je kind bij een soepele overgang naar de basisschool. Dit doen we op de volgende manieren.

Aftellen naar de eerste schooldag op de basisschool? Download dan onze aftelkalender



Centraal Bureau
Akerstraat 149
6466 HD Kerkrade
045-5426688
info@flowkinderopvang.nl
KVK: 41072191
Meer informatie
Snel naar
Zoeken
Gebruik onze handige zoekfunctie 
om snel te vinden waar je naar 
op zoek bent.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
Translate »